Cheungvogl

about     selected works     contact

mail:info@cheungvogl.com

 

  House W, Pok Fu Lam, Hong Kong
Year: 2011- 2012
Main Use: Residential
Site Area: 80 sqm
Bldg. Area: 80 sqm
Gross Floor Area: 300 sqm
Storeys: 3.

 

Cheungvogl Architects Hong Kong House W Pok Fu Lam

 

Gazing into the South China Sea with Lamma and Lantau Island across the East and West Lamma Channel and the Pok Fu Lam Reservoir with the Country Park at the back, House W is set within one of the most tranquil and scenic locations in the Hong Kong Island. Cargo ships cross the channels day in and day out, witnessing every detail of change within the natural landscape and built environment; forming a perfect framework not only for dwelling, but also carving within its landscape a home for the mind to rest and reflect.

 

 

 

 

 

Cheungvogl Architects Hong Kong House W Pok Fu Lam

 

The project evolved, engaging with sequence of past events, nothing in a linear dimension and yet every fragment seemed to happen for reasons as they led to new directions. As we begin to record these life events in fine details, it was obvious that the house would become a container that could enable time to exist in multiple dimensions.

 

 

 

 

Cheungvogl Architects Hong Kong House W Pok Fu Lam

 

Respecting history, memories and time as an integral part of the structures, layers of added elements have been stripped down to reveal its original concrete structure.

 

 

 

 

 

Cheungvogl Architects Hong Kong House W Pok Fu Lam

 

The two spaces on either side of the stair and service core are designed to maximize site potentials and flexibility to adapt to future changes.

 

 

 

 

Cheungvogl Architects Hong Kong House W Pok Fu Lam

 


To redefine time, new elements are added to enhance what had been there for years; fair face concrete, parquet timber flooring and new oak ply furniture are used to form the primary material palette.

 

 

 

 

 

Cheungvogl Architects Hong Kong House W Pok Fu Lam

 

This project expresses far beyond architecture and aesthetics. Throughout the project, conversations have turned into admiration, respect into friendship and design into a translation between past and future, allowing for the use of our most preferred material: Time.

 

 

 

 

 

Cheungvogl Architects Hong Kong House W Pok Fu Lam

 

Level 2, seaside

 

 

 

 

 

Cheungvogl Architects Hong Kong House W Pok Fu Lam

 

Level 2, landside

 

 

 

 

 

Cheungvogl Architects Hong Kong House W Pok Fu Lam

 

Level 1, entrance

 

 

 

 

 

Cheungvogl Architects Hong Kong House W Pok Fu Lam

 

Level 1, kitchen

 

 

 

 

 

Cheungvogl Architects Hong Kong House W Pok Fu Lam

 

Level 3, master bathroom

 

 

 

 

 

Cheungvogl Architects Hong Kong House W Pok Fu Lam

 

Level 2, seaside

 

 

 

 

 

Cheungvogl Architects Hong Kong House W Pok Fu Lam

 

 

 

 

 

All contents Cheungvogl Architects Ltd. Hong Kong